Gyöngyszövés toldása, befejezése, rögzítése



Szövés toldása:
Könnyen előfordulhat, hogy nem elég a fűzőszálunk, ezért szükséges a toldása. Ennek meghosszabbítására kétféle technikát fogok bemutatni.



1. Takácscsomóval (a blog gyöngyfűzés elkezdése, toldása, befejezése részében részletesen leírtam)

Az elfogyni készülő szálból fűzzük ki a tűt, és kicsit visszahajtva csomózzuk meg, hogy maradjon egy hurok a végén.
Vágjunk egy új szálat, amibe fűzzük bele a tűt, majd annak a végére is kössünk egy hasonló, hurkos csomót. A képen látható módon akasszuk őket össze, ( vagy - a szövés maradék szálának hurokján fűzzük át az új csomó hurokját, amin a saját tűs szálunkat fűzzük át és húzzuk szorosra).
Így kapunk egy hosszabb szálat, amin 3 kis csomó látszik. Próbáljuk ezeket a fűzésnél a gyöngyök alá rejteni.


2. Dupla fűzéssel, csomó nélkül


A rövid szálat felül már csak félig fűzzük vissza, majd kihúzzuk belőle a tűt. Befűzünk egy új szálat a tűbe, de nem itt folytatjuk, hanem pár sorral előrébbről. Duplán lesz ez a pár sor fűzve. Amikor elérünk a félig felfűzött sorhoz, azt befejezzük az új szállal, és haladunk tovább.
A kilógó szálat nyugodtan elvághatjuk tőben, csomózni nem szükséges.



A munka befejezése, rögzítése:



Egyenes vonalú záródásnál:
A szögeknél vágjuk el a felvetőszálakat, majd kettesével csomózzuk össze a szövés végénél. A lógó szálakat vagy összefonjuk és kötős lesz a karkötő, vagy fordítsuk vissza őket a munkába, vagy dolgozzuk össze szorosan, és rögzítsük kapocshoz. A fennmaradó szálakat érdemes egy kicsit láng felett összeolvasztani.

Ék alakú befejezésnél:
A széléről hagyjunk el egy-egy gyöngyöt, de a mellette lévő szálat húzzuk a maradó gyöngyök mellé. A felvetőszálakat akasszuk mindig eggyel beljebb a szögeken.
A kívánt szélességig folytatjuk (2-3 szem), onnan fonással, csomózással, kapocs rögzítésével befejezzük a darabot.


Ha a karkötőt egyenesen kezdtük, akkor megfordulunk és az egyenesen kezdett részbe belefűzzük a szálat, majd ott is szűkítve, + sorok felfűzésével fejezzük be (a munka hosszánál ezeket a + sorokat számoljuk bele).


Keskenyebb daraboknál egyszerűen - kettesével is összeköthetjük a felvetőszálakat, majd a végén vagy összefonjuk végig, vagy kapcsot rögzítünk rá.





Tipp: A munka két oldalát érdemes körbevarrni, mivel a széleken nem egyformán állnak a szálak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése